Logo UELogo Guvernul RomanieiLogo Instrumente Structurale

Al 28-lea Simpozion Internaţional hibrid “Deltas & Wetlands

 

În perioada 13 - 18 septembrie 2021,Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare “Delta Dunării” (INCDDD) organizează cel de-al 28 - lea Simpozion Internaţional hibrid “Deltas & Wetlands în cadrul evenimentului Scientific Event Community care va celebra 50 de ani de la înfiinţarea institutului http://ddni.ro/wps/ddni-jubilee-symposium/.

 

Lucrările dedicate Simpozionului cuprind 4 secţiuni, acoperind mai multe domenii de cercetare: biodiversitate şi conservarea naturii; factori de mediu, impact antropic, noi abordări de cercetare referitoare la schimbările climatice din UE - Carbon neutral 2050; resurse naturale şi socio-economice; GIS & sisteme modelare.

Agenda evenimentului cuprinde:

• Prezentări în plen ale unor personalități din lumea științifică (Keynote Speakers);

Evenimente paralele: Green Deal Challenges - Decarbonising Danube Delta: Iniţiativa 3D; conferințele internaționale în cadrul proiectului DACIAT (Improving the existing competences and developing new ones in the aquaculture and fish products trade sector & International Conference on Fisheries and Aquaculture in the Peripheral Marine and fish products trade sector); CORINE Land Cover - dezbatere; Planul de Management al ARBDD; Belmont - Creating interfaces;

Comunicări orale şi sub formă de postere în cadrul celor 4 secțiuni;

• Mese Rotunde: „Opportunity for fish repopulation in the Danube Delta Biosphere Reserve” şi “Desilting vs. renaturation in the Danube Delta Biosphere Reserve”;

• Prezentări comerciale ale unor IMM-uri şi prezentări PICO (prezentări cu conținut interactiv);

Aplicaţie practică în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

 

In sesiunea 2 din 14 septembrie, European Case-studies, Prof. Dr. Adrian Stănică si Prof. Gheorghe Ungureanu au prezentat Danubius-RI - Integrated knowledge for sustainable management and protection of River-Sea Systems. Prezentarea a cuprins si rezultatele obtinute in proiectul DANS2.

 

Raspuns favorabil primit de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România, din partea CE, la adresa cu nr. 9967/28.08.2020, cu privire la constituirea DANUBIUS-ERIC

 

Demersului de constituire DANUBIUS-ERIC (analiza conformității primei etape a aplicației infrastructurii de cercetare pan-europene DANUBIUS-RI) a primit aviz favorabil din partea CE în data de 15.04.2021. Prin această adresă s-a transmis invitația de a transmite a doua fază a aplicației.

 

DANUBIUS COMMONS PRIMA ȘEDINȚĂ PRIVIND COMITETUL FAZEI DE IMPLEMENTARE (IPC)

 

Prima ședintă on line a IPC (Implementation Phase Committee) a avut loc la 17 mai 2021. IPC este, în linii mari, echivalent cu Adunarea Generală a fazei pregătitoare care a avut sedinta finală la sfârșitul lunii noiembrie 2019.

 

Agenda reuniunii clic pentru vizionare..

 

DANUBIUS Commons cuprinde două laturi majore: (1) implementarea tehnică a DANUBIUS-RI și (2) sistemul său de management. Aceasta reuniune se referă în principal la prima zonă. Aici, calitatea datelor și serviciilor furnizate de DANUBIUS-RI depinde de factorii umani, precum și de factorii de mediu și de materie în baza cărora sunt produse datele și serviciile. Cuvintele cheie sunt personalul / competența persoanelor care operează într-un anumit set de proceduri, facilități de laborator și condiții de operare, metode și validarea metodelor, echipamente / instrumentare, trasabilitate a măsurării, eșantionare / depozitare / transport și raportare; gestionarea datelor / datelor, software și modele și hardware.

 

Activitățile fazei de implementare au fost împărțite în 9 fluxuri de lucru:

WS1 Management și coordonare

WS2 BGR și ERIC

WS3 Dezvoltarea oportunităților

WS4 Dezvoltarea componentelor naționale

WS5Agenda științifica șide inovare

WS6 DANUBIUS Commons și iQAP

WS7 Angajamentul comunității utilizatorilor și exerciții de acces transnațional

WS8 Date

WS9 Comunicarea, diseminarea și legături externe

 

NODUL DE MODELARE DANUBIUS-RI

organizează urmatoarele workshopuri:

 

1. WG2 - STANDARDIZAREA REZULTATELOR MODELARII ÎN SISTEMELE RÂURI-MĂRI

Workshopul va avea loc Luni 07/06/2021, 9: 30-12: 00 CET, pe platforma GoToMeetings.

 

Inregistrarea se face completand formularul din urmatorul link:

 

Agenda finală va fi disponibilă înainte de începerea evenimentului.

 

Workshopul își propune să confere o imagine de ansamblu asupra standardizării rezultatelor care se referă la modele de rețea nestructurate, precum Inițiativa UGRID, utilizate pe scară largă în studiile de modelare râu-mare. Comunitatea este invitată să interacționeze, să împărtășeasca cunoștințe, cele mai bune practici și să identifice lacunele și oportunitățile pentru comunitatea de modelare în sisteme rauri-mari. Un obiectiv al atelierului este să identifice viitoarele activități comune și să pună în practică unele dintre abordările discutate și de a crește interoperabilitatea între modelele utilizate de către comunitate.

 

Gazdele evenimentului sunt Athina Trakas (OGC), Bert Jagers (Deltares) si Peter Schade (BAW) , urmată de o masa rotunda modera de Bjorn Backeberg (Deltares)

 

2. WG3 - INSTRUMENTE DE POSPROCESARE ȘI ANALIZĂ ÎN SISTEMELE RÂU-MARE

Luni 14/06/2021, 9: 30-12: 00 CET, pe platforma GoToMeetings.

 

Inregistrarea se face completand formularul din urmatorul link:

 

Agenda finală va fi disponibilă înainte de începerea evenimentului.

 

Acest workshop abordează instrumente dezvoltate de comunitatea de modelare pentru a analiza proprietățile și dinamica apei în sistemele râu-mare. Scopul este acela de a discuta metode de analiză robuste din punct de vedere științific, identificarea lacunelor, schimbul experiențe și să identifice metodologii și coduri adecvate implementate în studiile sistemului râu-mare.

 

Gazdele workshopului vor fi: Julia Benndorf (BAW) și Hans Burchard

 

CONFERINTA DE LANSAREA PROIECTULUI SUPORT AL DANUBIUS - RI (DANS2)

 

In data de 21.01.2021 a avut loc conferinta de lansare a Proiectului Suport al DANUBIUS - RI (DANS2). Evenimentul a fost sustinut online, dintre participanti facand parte: Manuela Elisabeta SIDOROFF Director de proiect; Ciprian-Sergiu TELEMAN, Ministrul cercetării, inovării și digitalizării; Mihaela PAUN, Director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Stiinte Biologice; Adrian STANICA, Director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina - GeoEcoMar; Nicolae PANIN, Consilier, Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina - GeoEcoMar; Crisan DEMETRESCU, Director general al Institutului de Geodinamica al Academiei Romane, Sabba S. Stefanescu, precum si alte personalitati marcarte din domeniul cercetarii romanesti si al administratiilor locale.

Discutiile si prezentarile din cadrul conferintei au evidentiat importanta sustinerii si implementarii Centrului International de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii - Mari - DANUBIUS - RI, proiect de infrastructură pan-europeană distribuită de cercetare, care sustine cercetarea interdisciplinara de varf a sistemelor de tip fluviu-mare, la nivel global, coordonat de catre Romania si inclus pe lista ESFRI din 2016.

 

Comunicat de presa
lansare proiect
clic pentru detalii

Conferinta
lansare proiect
clic pentru detalii

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte
programe cofinanţate de Uniunea Europeană,
vă invităm să vizitaţi
www.fonduri-ue.ro